Allmänt

Vad får hästen för mat?

2008-06-02 22:05 #0 av: [Hallonqvist]

Hittade en mycket intressant artikel om vallfoder hos SVA som jag gärna vill att alla kan ta del utav. Även om man har kunskaper väl förankrat inom sig så är det då och då inte fel att stanna upp och tänka efter vad man ger hästen för foder egentligen

Såhär skriver SVA:

"Varför är foderhygienen så viktig?

Dålig foderhygien kan bidra till att hästen får hälsostörningar. Genom att vara noga med foderhygienen kommer du en bra bit på väg i det förebyggande

hästhälsoarbetet.

 • Vita prickar i balen, är det farligt?

Det beror på vad prickarna består av. Skicka ett prov till SVAs foderlaboratorium så får du besked.

 • Mögel i hösilaget, vad ska jag göra?

Kasta bort det. Synligt mögligt foder ska aldrig utfodras.

 • Vilka skador kan mögel orsaka hästarna?

Mögelsporerna kan orsaka irritation i luftvägar och vara allergiframkallande. Mögelsvamparna kan infektera och orsaka svampinfektion i olika organ. Mögelgifterna kan orsaka förgiftning.

 • Ska jag vaccinera mot botulism?

Ja. Du bör alltid vaccinera hästen mot botulism när den utfodras med inplastat vallfoder. Risken för botulism är högre vid utfodring med inplastat vallfoder (ensliage, hösilage) än med hö.

 • Har ett foder som ser bra ut och luktar gott alltid bra kvalitet?

Nej. Ett foder kan både se bra ut och lukta gott men ändå vara av nedsatt hygienisk eller näringsmässig kvalitet. Skicka ett prov till SVAs foderlaboratorium så får du besked om fodrets hygieniska kvalitet.

 • Är "vitmögel" ofarligt?

Det finns ingenting som heter vitmögel. För att avgöra vilken typ av svamp du ser krävs en mikrobiologisk undersökning. SVAs foderlaboratorium kan hjälpa dig med detta.

 • Kan jag ge det dåliga fodret till vissa djurkategorier (icke dräktiga, icke högpresterande etc) eller till andra djurslag än häst?

Nej. Av djurskyddslagen framgår att foder ska vara av god kvalitet och anpassat efter det djurslag som utfodras. När ett foder har synliga förändringar eller dålig lukt kan du lätt konstatera att det inte är av god kvalitet. Då ska det inte användas alls, det ska kasseras.

 • Är inplastat vallfoder (ensilage/hösilage) farligt?

Nej. Inplastat vallfoder av god hygienisk kvalitet är ett bra grovfoder till hästar.

 • Hur länge håller en öppnad ensilage/hösilagebal?

Om du kasserar kvarvarande rester 2-3 dagar efter öppnandet bibehåller du, i de allra flesta fall, en god fodersäkerhet.

 • Är "inplastat hö" farligt?

Det är oerhört viktigt att skilja på begreppen! Hö konserveras genom torkning till ca 85 % ts (torrsubstanshalt) och omges inte av plast. Ett inplastat vallfoder till häst (hösilage) bör ha en ts-halt mellan 45-60 %. Den som plastar in ett torrare material (ts-halt > 60 %) riskerar att skapa en produkt med mycket goda

förutsättningar för tillväxt av mögelsvampar (tillräckligt med vatten och syre). Då kan fodret bli farligt.

 • Vart skickar jag foderprovet?

Foderprover för hygienisk analys skickar du till:

SVA
Avdelning för foder
Travvägen 20
751 89 UPPSALA

Provtagningsanvisningar hittar du på www.sva.se."


I dessa bistra hö-tider är det extra viktigt att vara noggran med vad för hö man utfodrar sina djur med. Förra sommarens hö regnade bort och denna sommarens skörd verkar till motsats torka bort... Fundersam

 

Relaterade länkar

Av: Hallonqvist

Datum för publicering

 • 2008-06-02
Anmäl
2008-06-02 22:09 #1 av: [Hallonqvist]

Hur har ni det ute i landet mer erat hö?
I göteborg har det inte hunnit bli många cm högt ute på ängarna och inte här uppe söder om stockholm heller. Lär bli svårt att hinna ikapp till en sjysst andra och tredje skörd om det inte börjar regna snart!! Ledsen

Anmäl
2008-06-02 22:46 #2 av: Fourjoy

ja.. det är alldeles för torrt... mer regn annars lär det inte bli mycket hö...Ledsen

Anmäl
2008-06-11 00:38 #3 av: vildapillan

Här hemma i Månstad så blev det lite mindre än 50% skörd på förstaskörden. Blir det inte regn snart så lär det bli katastrof på många ställen i landet. Foderbrist och skyhöga priser är nog vad vi får vänta oss i år!!!

Anmäl
2008-06-11 00:48 #4 av: Lorita

Vi kommer få gott om hö GBG men jag är lite rädd att det blir för mycket näring i det.

Du kan fråga mig vilket år som häls och vi kommer få gott om hö då vi + grannen har mer åker än hästar Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-06-11 09:52 #5 av: [Hallonqvist]

Här har det regnat inatt och det duggar just nu utanför fönstret. Det hade iofs varit behövligt med en riktig rotblöta men vi får vara glada för det lilla. Igår kväll brann det nånstanns strax norr om oss i Tyresö så det luktade pyton utomhus hela kvällen. Skönt med lite blöta nu så att marken kan få lov att lukta gott igen. Hemma börjar det bli trångt i hagarna och det lilla bete som finns börjar vissna bort, och det är tänkt ska räcka till mitten av augusti iallafall. Detta är första året på jag minns inte hur länge som vi har fått fodra med hö mitt i sommaren. Fundersam Kanske lika bra det med tanke på fångrisken som föreligger i marken just nu.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.