Etikettövrigt
Läst 3994 ggr
[Hallonqvist]
2008-05-04, 21:56

Netikett på WiF - skrivregler

En liten påminnelse om lite kring det här med yttrandefrihet.
Sverige är fantastiskt då vi har så gott som fri yttrandefrihet, dock inte att göra likhetstecken med publiceringsrättighet. Fri åsiktsbildning förutsätter yttrandefrihet och informationsfrihet för medborgarna, dvs att alla har en möjlighet att göra sin röst hörd. Det är en av grundstenarna i en demokrati. Dessa rättigheter omfattar alla typer av medier, även elektroniska medier som iFokus.

Att alla har rätt att uttrycka sin åsikt betyder dock inte att man får skriva vad som helst. Det finns undantag, framförallt kring upphovsrättsliga frågor, hetslagstiftningen och material riktat mot unga, och då främst material som kan verka förråande eller medföra annan allvarliga skada för unga.

Yttrandefriheten ger inte automatisk rätt att bli publicerad, tänk hur DN eller Rapport skulle se ut om alla som krävde att få bli publicerade också. Vi skriver våra inlägg med takt och ton och undviker att spekulera i specifika frågor kring människor som inte har en chans att komma till försvar.  Om jag som värd anser att ett inlägg skadar sajten och diskussionen här, företaget iFokus eller en medlems integritet så står det mig helt fritt att välja att ta bort inlägg eller hela trådar. Även sajtens Medarbetare har vissa mandat för att avgöra när olämpligt material publiceras.

Om vi håller sams och undviker att peka ut officiella personer på förtroendeuppdrag eller skapa konspirationsterorier, så kommer heller inga trådar att åka i papperskorgen.
Frågor som rör sådant vi kan påverka rekomenderar jag att man tar upp på de rasspecifika Årsmötena, vilket jag med varm hand kan rekomendera ett besök!

Det är inte tillåtet att:

 • Bryta mot svenska lagar och förordningar.
 • Kopiera upphovsrättsskyddat material.
 • Skriva inlägg i reklamsyfte eller marknadsföra produkter/tjänster utan sajtvärdens medgivande *1)
 • Skriva inlägg som röjer eller antyder annan användares verkliga identitet.
 • Ägna sig åt personangrepp.
 • peka ut officiella personer på förtroendeuppdrag på ett negativt sätt.
 • Ventilera konspirationsteorier.
 • Använda svordomar eller annat ovårdat språk.
 • Skriva inlägg med innehåll av diskriminerande karaktär.

Tänk på att:

 • Alltid läsa igenom dina inlägg en gång innan du trycker på "Publicera inlägg". Då upptäcker du antagligen om du har skrivit fel och kan korrigera det.
 • Utgå ifrån att allt du läser har skrivits med gott uppsåt.
 • Inte bemöta inlägg som bryter mot sajtens Skrivregler genom att själv bryta mot skrivreglerna.
 • Visa hänsyn och vara artig mot andra medlemmar på iFokus.
 • Respektera även uppfattningar som avviker från dina egna.

Vid tangenterna
Sofia   

*1) det är inte tillåtet att ha som huvudsyfte att göra reklam, den som förövrigt är aktiv på forumet, har också rätta att presentera hästar som är till salu (welsh), då det är en naturlig del i ett avels och rasforum.

Tillägg 2009-09-13/ Lorita

 • Värd och Medarbetare ska ha möjlighet att kontakta den som skriver inlägg via PM

Tillägg 2009-11-20/ Lorita

[Hallonqvist]
2009-03-18, 22:32
#1

I dessa avelsvärderingstider…. Flört
osv osv.
Skrivreglerna har efterfrågats och dom kommer att nålas inom de närmaste dagarna. Ni får ha överseende med att sajtvärden och dess Medarbetare inte hinner vara överallt samtidigt, därav har inte heller skrivreglerna kommit ut så fort som efterfrågats.
Så hav tålamod. Vi alla har ju en gång läst igenom reglerna då vi reggade oss här, och tills vidare får detta ses som en påminnelse gentemot vad vi får lov att skriva och inte.

Lorita
2009-09-13, 09:20
#2

Jag har gjort ett tillägg, då det blir väldigt konstigt om ni som har stuterier inte får presentera hästar dom är till salu, då försvinner ju en aktiv del.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen