Annons:
Etikettston
Läst 4098 ggr
[Hallonqvist]
2008-01-25 19:08

Att förbereda sitt sto för betäckning

Även om vintersverige har ett fast grepp om oss skenar almanackan med en rasande fart och om inte alltför lång tid så börjar det bli dags att se över de ston som är gall för att kunna förbereda dom för betäckning på lämpligt sätt.

Snart är våren här och en massa fölungar börjar att titta ut. För en del så var inte turen på rätt sida förra sommaren och stoet gick gall är det hög tid att fundera ut varför. Är det så att hon trots upprepade betäckningar inte tog sig så kanske hon bär på en infektion och då behöver hon behandlas. Börja i så fall så tidigt som möjligt på våren med detta.

För ston som har lite svårare att komma i brunst så kan det för vissa hjälpa att sätta dom på ljusterapi. Dvs man ökar belysningen i stallet med en viss tid på dygnet. För många räcker det att man låter stall-lampan var tänd extra länge på kvällarna. Det är ljuset i hästens ögon som uppfattas av hypofysen i hjärnan. Den talar om för stoet att det är vår ute och dags att börja brunsta. Hjärnan producerar ett hormon, GnRH (=gonadotropt releasing hormon) som genom att passera hypofysen sätter igång stoets brunstcykel. Man brukar ha som grundregel att för att få effekt bör stoet stå under lampa eller sol minst 16 timmar per dygn.

Det är sedan viktigt att hon har fällt av sin vinterpäls. Så länge pälsen är kvar tror kroppen att det är vinter och brunsterna blir svagare alternativt helt uteblivna. Bra med foder och gärna lite extra b-vitamin kan vara ide att ge ston som ogärna släpper sin vinterpäls. För att överhuvudtaget ge stoet bra chans till dräktighet gäller normal omvårdnad, gott hull med näringsrikt foder samt regelbundet avmaskad.

Gräs har också en stimulerande effekt på hypofysen och kan ge goda resultat för att få igång brunsten. Det allra första gröna gräset är starkt brunstframkallande.

Kontakt med hingst är nog till sist det allra effektivaste för att få igång stona till brunst. Naturlig kontakt och att ge hästen en chans att få leva enligt sitt naturliga mönster är nog en av de viktigaste ingredienserna för en lyckad betäckning och resultat. Welshraserna har tur så sätt att naturlig betäckning är det mest förekommande, och har sällan några större fertilitetsproblem. Men har man ingen hingst hemma tidigt på våren kan det vara ide att göra något så enkelt som att spela in hingstläte på band och sedan spela upp bandet i stallet. Det kan få även de mest svårflirtade tanterna att lystra till och lyfta på svansarna!

Sammanfattning:

* Gott hull
* grönt gräs
* Ljus och värme
* Kontakt med hingst

Det finns mycket litteratur i ämnet men en bra bok för nybörjare är "Att bli med föl" av Stig Holmstedt, Monica Magnusson Falk & Lennart Peterson Brodda. Utgiven av ICA Förlag
För den som vill fördjupa sig mer finns mycket engelsk litteratur att läsa. Där kan jag varmt rekommendera "The Horse - From Conception to Maturity" av: Peter Rossdale.

Sen gäller det att hålla tummarna.
Lycka till!

Av: Hallonqvist

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Hallonqvist'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Hallonqvist', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-25
Annons:
Upp till toppen
Annons: