Welshen i världen

Vita tecken

2008-01-22 16:00 #0 av: [Hallonqvist]

Under ganska lång tid har det disskuterats hur man ska döma welshar med mycket vita tecken, och även hur man registrerar sådana. Vart drar man gränsen? Så här skriver Welsh Pony and Cob Society angående vita tecken.

At the meeting of Members Services on Tuesday 13th November, the subject of white markings was discussed. A solution was framed to go before Council on Monday December 10th where it was passed unanimously. As the subject is of significant interest to members we feel it appropriate to post the general outline of the solution accepted by the Council in advance of the minutes.

The Council of the WP&CS has agreed to amend the regulations for entry to the Stud Book to read:

Colour: Any colour, except piebald and skewbald including tobiano and overo patterns.

Excessive white should be discouraged. In the showring Judges will be empowered to judge according to personal preference. This will be highlighted in the Judging and Showing Handbook that will be published in January.

Penalties for not supplying the correct colour and markings would be immediate withdrawal of the members' right to complete colour and markings on registrations. Further penalties could extend to disciplinary proceedings or trading standards.

Following this clarification of regulations, animals registered within Section X of the Stud Book can be reviewed by the Members Services Committee. Individuals wishing to appeal should do so in writing to the Society at 6 Chalybeate Street, Aberystwyth, Ceredigion, SY23 1HP

SVENSK ÖVERSÄTTNING
" På mötet med "Members Service" den 13 November så diskuterades ämnet vita tecken.
En lösning/motion blev utformad åt styrelsemötet den 13 december där den gick igenom enhälligt

Då ämnet är av betydande intresse för medlemmarna känns det lämpligt att informera om den allmänna förslaget som i framåtskridande skede blev accepterad av Styrelsen.

Styrelsen för WPSC har kommit överens om att ändra reglerna för registrering i Stamboken till att bli:

"Färg: Alla färger, förutom skäck och brokig inkluderande Tobiano och Overo-teckning/mönster".

Överdrivet vitt skall vara avskräckande/nedslående.
I utställningsringen så ska domare vara bemyndigade att döma enligt personliga preferenser.
Detta skall bli belyst/framhävt i "The Judging and Showing Handbook" som kommer att publiceras i januari.

Påföljder för att inte ha angett korrekt färg och tecken kommer att bli omedelbart upphävande av medlemmens rättigheter att fylla i färg och tecken vid registrering. Ytterligare påföljder kan sträcka sig till disciplinära förhandlingar (eller "trading standrads"?)

Genom att följa dessa klargörande av regler, hästar som registreras I Sektion X i Stamboken kan ses över/bli granskade av "Members Service Committee". Personer som vill överklaga skall göra det skriftligen till föreningen."

Relaterade länkar

Av: Hallonqvist

Datum för publicering

  • 2008-01-22
Anmäl
2008-01-22 16:05 #1 av: [Hallonqvist]

Dvs nu blir det svårare att försöka fuska undan sina "skäckar" med att låta dom vara tex fuxar med vitt. Dom som inte anger korrekta färger och tecken vid registrering riskerar att åka på böter och kan vid flertaliga överträdelser innebära diciplinära åtgärder ifrån föreningen.

Anmäl
2008-01-22 16:13 #2 av: Lorita

Är det sabino genen som ska bort?

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-02-01 20:21 #3 av: AnnaLundin

Jag är för dålig på engelska för att förstå det till 100% men det står "Colour: Any colour, except piebald and skewbald including tobiano and overo patterns" och det tolkar jag som att det är ryggskäck och bukskäck som inte är tillåtna. Eller vad är mer inte tillåtet?

Det går ju liksom inte att ta bort sabinoanlaget, eftesom det kan ge allt ifrån nästan inget tecken alls till nästan helt vita hästar...

Vore intressant med en rättvisande översättning av texten...

Anmäl
2008-02-01 20:28 #4 av: Fourjoy

den här (se bilden) tycker jag ligger helt utanför "godkänd" alldeles för mycket vitt...men det är en helt godkänd sektion C.

 

Anmäl
2008-02-01 20:32 #5 av: Fourjoy

här är mitt näst nyaste sto, Lowri.. hon ligger lite på gränsfall vad det gäller teckningen på huvudet för min smak... dock så har hon inte förärvt detta till något av sina föl... men helt klart en splash gen.... hon har en liten bukfläck...

Anmäl
2008-02-02 12:49 #6 av: [Hallonqvist]
#3 Det är en inte helt lätt text därför har jag väntat med att översätta tills jag ser om det kommer ut mera information. Men enkelt sagt så kommer det ju att bli böter/bestraffning för att inte ha gjort ett korrekt ID-diagram och angett rätt tecken.

Det står "Excessive white should be discouraged"
Vilket kan jämställas med "Överdrivet vitt skall vara nedslående/avskräckande"
Jag ska försöka mig på att översätta denna artikel iallafall så gott det går, så jag återkommer om en stund.
Anmäl
2008-02-02 12:51 #7 av: [Hallonqvist]

#4 Ja du den där ponnyn vet jag inte om jag velat avla på. Nog för att hon/han själv inte lämnar så mycket färgat, men man kan aldrig veta vad som ploppar upp längre fram i kommande generationer och en welsh ska vara en welsh, ingen cirkusponny.

Anmäl
2008-02-02 14:21 #8 av: [Hallonqvist]

Har försökt att översätta texten nu efter hur jag tolkar den. Stycket med sektion X blir jag inte riktigt klar på. Någon som förstår bättre?

Anmäl
2008-02-02 16:44 #9 av: Fourjoy

Excessive white should be discouraged- en större mängd vitt ska inte framförhållas (rekommenderas)

Following this clarification of regulations, animals registered within Section X of the Stud Book can be reviewed by the Members Services Committee. Individuals wishing to appeal should do so in writing to the Society at 6 Chalybeate Street, Aberystwyth, Ceredigion, SY23 1HP

Med följande klargörande av reglerna, individer som är registrerade inom sektion X i stamboken kan bli granskade av Member service committee. Individer som önskar överklaga ska göra det genom att skriftligen överklaga till WPCS.

dvs. Om du idag ha en ren welsh som är reg. i sektion X (pga av färgen) så kan man få sitt fall granskat och omprövat iom denna nya färg bestämmelse.

 om jag inte har tolkat helt fel...Flört

Anmäl
2008-02-02 19:24 #10 av: Lorita

Fyller man själv i färgen i Sverige? Jag blev bara så nyfiken, för jag har haft en färg kontrollant till mina (jag anser inte att någon fått rätt färg men det är en annan femma)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-02-02 19:47 #11 av: Fourjoy

nej. här måste man ha gått en speciel utbildning för att få göra konturdiagram, i england är det en helt annan femma..

Om du tycker att någon "fått" fel färg så det inte stämmer med passet bör du kanske låta någon annan titta också... kan bli problem om du en dag vill sälja och passet inte stämmer.

Anmäl
2008-02-02 20:07 #12 av: Lorita

Nja, jag tror inte jag kommer få problem om jag säljer, det är frågan om att jag tycker att Ametist är svart och det står mörkbrun i passet, Kiara och Karisma är svartbruna i mina ögon och i passet står det brun och mörkbrun.

Sen har Kiara en vit prick som jag tror är ett tecken men som inte är med i passet då det räknades som en tigerfläck. På tigrerade hästar är det ganska lite fel ändå. Sen har vi bild i våra pass och då är det helt klart att det är dom hästar som är på bilden som även står i stallet Flört alla tre är också shipade Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-02-02 23:49 #13 av: Fourjoy

ja,. det kan onekligen bli problem, vi hade en skimmel skäck förut.. när hon chippades och passet gjordes var hon mörkt stålgrå och vit.. sen ca 5 år senare var hon i det närmsta helt vit..endast lite ljusa grå partier... det var ingen ide att titta på färg diagrammet för det stämde inte längre...

Apropå foto i pass...det är bra... vi hade en shettis korsning... en fux skäck + appaloosa fläckar... du skulle sett minnen på tjejen som skulle rita...ha ha.. hon bara suckade när jag tog ut henne ur boxen... tog ca 1,5 timme att bara rita...Flört

hon hade nog blivit överlycklig om hon kunnat fotografera istället...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.