Avel & Uppfödning

Welshponnyn i knabstrupperaveln

2008-06-12 22:19 #0 av: Lorita

Knabstruppern är en "ung" hästras under uppbyggnad därför är stamboken fortfarande öppen och man kan använda andra raser i aveln. Där ibland Welshponnyn, så här står det just om vilka inkorsnings raser som är godkända att använda.

 

"Föreningen tillåter inkorsning med hingstar och ston från nedanstående avelsförbund (Hingst ska vara avelsgodkänd enligt rasvisa krav och sto ska vara fullt stamboksberättigad och ej kasserad för avel):

-Svenskt halvblod, inklusive arabiskt och engelskt fullblod samt halvblodsstamböcker, vilka är godkända för svensk halvblodsavel.
-Angloarabiskt fullblod
-Fredriksborgshäst
-New Forestponny
-Welsh mountain samt Welsh sektion B+R
-Connemara ponny
-Russ
-Dartmoorponny
-Shetlandsponny"

Knabstrupper föreningen har också andra krav och det är att minst en av föräldrarna ska vara tigrerade. Vad det gäller färg så är inte gulanlag, skäck eller skimmel är tillåtet på någon av föräldrarna, fler regler går att läsa på knabstrupperföreningens hemsida

Knabstruppern är en hästras som kan ha vilken mankhöjd som helst och det är just i ponnyaveln som Welsh blir intressant att använda.

Så här har det gått till när stona i mitt stall blivit till, först så importerades ett sto som heter Bibi af Mesballe. En väldigt rastypisk knabstrupperponny, det är så som dom ser ut.

Bibi af Mesballe med Rogstaby Kiara vid sidan

Hon betäcktes med, Molstabergs Sandstorm RWN 31, vilket resulterade i min Rogstaby Kiara SKN 1042. Kiara fick diplom med 40p på Elmia 2006 och AB premierades 2007 med 41p, vilket helt visar att Welshponny är användbar för att utveckla knabstruppern.

 

Rogstaby Kiara

Jag väljer att fortsätta förädlingsarbetet med hjälp av Welshponnyn och väljer att betäcka Kiara med, Coulthard RW 116.

Coulthard RW 116

Resultatet blev Gullöhagens Karisma, nu återstår att se om hon kan nå samma premieringsresultat som sin mamma. Hon fick Kiaras tigergen och det gör att det är fritt fram att välja en Welsh den dagen det är dags att betäcka henne. Eftersom Karisma har 75% Welshblod så kommer i så fall hennes föl att få 87,5 % Welshblod, men kommer fortfarande att räknas som knabstrupper med, även om nu det bara är 12,5% knabstrupper blod kvar från Bibi.

Gullöhagens Karisma.

Som hingsthållare som får förfrågan från ett knabstruppersto, tänk på att er hingst bör ha rätt färg och typ, för att ge fölet möjligehet att fortfarande få vara knabstrupper. På detta sätt kommer Welshen att kunna förädla knabstrupper ponnyn i all framtid och Welshblod kommer att kunna lyfta ponnyknabstrupperaveln.

 

 

Relaterade länkar

 

Datum för publicering

  • 2008-06-12

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-06-13 00:38 #1 av: [Hallonqvist]

Oj, det var en hel massor att tänka på när man avlar knabstrup! Jättefina hästar du har, och vad välskrivet det var!
tack så hemskt mycket för informationen! Glad

Anmäl
2008-06-13 22:55 #2 av: Lorita

Tack, det är en del att tänka på, sen är det också viktigt att inse att färg, är inte det viktigaste utan en bra häst som är användbar i slutändan.

Har man tre tigrar i hagen så ser man inte färgen längre, det är individen och brukbarheten. Bibi är inte min utan det var Kiara som jag blev förälskad i och som kommer vara vårt stamsto. Sen att man har sådan tur att man får ett tigrerat stoföl, första betäckningen så att man ganska snart kan ha två ston i avel. Det är ju smått fantastiskt Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.