Welshen i världen

"Winning Welsh Cobs"

2008-09-11 22:56 #0 av: [Hallonqvist]

Ett boktips för den welsh cob och härstamningsintresserade!

Fick idag hem Ivor & Myfanwy Lloyds nya bok "Winning Welsh Cobs" och har bara superlativer att säga om den!
Först och främst tog det bara TVÅ dagar innan den hamnade i brevlådan från det att jag beställde i tisdags kväll. Det är värt en applåd!
Sedan är det en fantastiskt välgjord bok som mycket illustrativt beskriver deras 13 vinnare av prestigefyllda George Prince of Wales Cup. 

Jätteroligt var det att läsa om de gamla släktingarna till våra ponnyer hemma i stallet, och igenkännande se dom både som unga och gamla. Väl värt ett köp - även för som som inte äger en Derwencob!

http://www.derwencobs.co.uk/book.htm

Anmäl
2008-09-12 06:09 #1 av: Tywysoges

En bok om "alla" George Prince of Wales hade varit intressant, men bara Derwens känns futtigt...

Anmäl
2008-09-12 10:20 #2 av: PernillaJ

Jag tycker det är en trevlig liten publikation - bara man är källkritisk och medveten om att det är inte en objektiv författare som skrivit utan stuteriägarna själva. Det är väldigt mycket superlativer om man säger så.

Själv blev jag förtjust i utformningen av boken (96 sidor); fina bilder och snygg layout. Plus också för att den är tvåspråkig, all text står på både engelska och walesiska (inte för att jag förstår mer än enstaka ord walesiska, men jag gillar att de värnar om sin kultur).

Anmäl
2008-09-12 11:13 #3 av: [Hallonqvist]

Fast tänk om ingen överhuvudtaget hade skrivit, då hade man inte haft någonting att läsa. Det är väl bara att tacka och ta emot ju mer som skrivs. Sen vet jag inte vad du Pernilla menar med att vara källkritisk, denna källa är väl så säker som något? Det är ju inget ihopdikterat utan rena fakta om några framgångsrika hästar.
För den som inte läst så står det mest hur hästarna kom in i familjen och vad de har producerat, samt små anekdoter ifrån deras liv. Glad Intressant med fina bilder från ett jättegammalt stuteri som står för en stor del av cobbens histora i wales.

Anmäl
2008-09-12 12:14 #4 av: ragnhild49

Lite kuriosa, som kanske ingen tänker på. Förr kunde man köpa en oregisterad fölunge och ge den sitt stuterinamn. Ett av Derwens stamston, Derwen Rosina (född 1962, vinnare av PoW-cup 1966, 1967 och 1968), köptes från Rhandir-stuteriet. Jag kan föreställa mig att E.J Williams (Rhandir) lär ha grämt sig en och annan gång att D Rosina inte bar hans prefix...

Mina ponnyer härstammar precis som många Derwen-cobbar från Rhandir-stuteriet. ELIT-premierade Rhandir Ifanna RWD 81 som jag tvingades ta bort för några år sedan (men jag har kvar hennes döttrar Ias Cymraes och Fjordglimt Isabella) har som mormor en helsyster till D Rosina, som alltså är mamma till D Rosinas Last, D Llwynog, m fl storheter.

Anmäl
2008-09-12 16:38 #5 av: Fourjoy

Måhända att dom kanske skryter lite om sina pållar.. men vem skulle inte göra det?  och Derwen har all rätt att göra det... sen är det väl kul att kunna få ta del av Derwens historia.. dom har gjort mycket bra och deras cobbar finns i nästan allas stamtavlor idag.. på ett eller annat sätt... synd att inte alla gamla stuterier och för den delen nya skriver en bok om sitt... tänk vad mycket rolig läsning och fina bilder vi alla skulle få ta del av!!!

Derwen är ju egentligen bara en droppe i havet...

Anmäl
2008-09-29 02:07 #6 av: mariajalrup

Boken står nu hemma i bokhyllan - tyckte att den var riktigt trevlig,är väl lite partisk eftersom jag har en Derwen cobOskyldig

Anmäl