Allmänt

Forskning runt hästens immunsystem.

2008-12-08 12:06 #0 av: [Hallonqvist]

SVAs forskare har fått en miljon kronor för att under två års tid kunna studera hästars interferonsystem som är en viktig del av hästens immunförsvar. Så här skriver SVA i pressnyheterna.

"SVA får drygt en miljon under två år från forskningrådet Formas för att studera hästars interferonsystem som är en viktig del av immunsystemet. Studien kommer att ge ökad kunskap om hästens immunsystem och bidra till att nya effektiva vacciner för hästar kan tas fram.
- Större utbrott av hästinfluensa och virusabort kan orsaka betydande förluster för hästbranschen och kunskap om immunförsvaret är självklart avgörande för en effektiv behandling av dessa sjukdomar, säger Eva Wattrang som ansvarar för studien på SVA.

Den svenska hästbranschen har expanderat kraftigt de senaste 20 åren och allt fler människor får möjlighet att äga hästar. Hästsektorn utgör också en allt viktigare inkomstkälla för svenskt jordbruk. Inom hästmedicin utgör infektions- och inflammationssjukdomar ett stort problem som orsakar lidande för djuren och stora ekonomiska förluster för djurägare.

- Mot bakgrund av detta är det viktigt att vi får bättre kunskap om hur hästars immunförsvar reagerar vid framförallt virusinfektioner och det kommer vår studie att ge, säger Eva Wattrang.

Interferoner är proteiner som produceras i immunförsvaret vid virusinfektioner och har viktiga funktioner i försvaret mot infektionen. Interferoner kan också vara inblandade i inflammatoriska sjukdomar.

För mer information kontakta:

Eva Wattrang, SVA, 018- 67 40 00"

Anmäl
2008-12-08 12:07 #1 av: [Hallonqvist]

Jag läste Immunologi på högskolan och det är riktigt svårt och komplicerat, men väldigt intressant!
Ibland undrar jag varför jag sitter på kontor och "vänder blad" när det finns så mycket annat stimulerande man kan arbeta med...Obestämd

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.