Allmänt

Slå en pålstek

2008-12-30 21:30 #0 av: Lorita

Det bästa, jag lärde mig på seglarskolan när jag var barn, det var att slå en pålstek. Ska jag vara ärlig så var det den lektion som jag också lyssnade allra bäst på, hur man skotar hem och hur man vänder en optimist på rätt köl igen var inget som intresserade mig nämnvärt.

 

När tamparna (repen) kom fram och vi skulle lära oss gör knopar och stekar, då började ryttaren i mig, lyssna på allvar, det kunde ju bli användbart i stallet. Vilket det också har blivit, fler miljoner pålstekar har jag slagit men aldrig vänt en optimist på rätt köl.

 

grindhandtag

Vad är då utmärkande för en pålstek, jo den är hållbar och hur hårt man än drar så går den alltid att knyta upp. Pålsteken används för att fästa båten runt pålarna när man ligger i hamn. Samma egenskaper är bra även i stallet när man ska knyta grindhandtag, binda fast det mesta, lite modifierad så blir det även en säkerhetsknut så man lätt kan få fri en häst som får panik när den är bunden

 

säkerhetsknut

Här följer en bildserie på hur man knyter än pålstek, man behöver träna flera gånger för att det ska bli bra och sen några gånger till för att knopen ska sitta i ryggmärgen. 

 

KNOP BILD 1.jpg

 

KNOP BILD 2.jpg

 

KNOP BILD 3.jpg

 

KNOP BILD 4.jpg

 

KNOP BILD 5.jpg

När man väl kan utföra en vanlig pålstek säkert, så avslutar man steken, genom att föra tillbaka repets ände och därigenom få en säkerhetsknut som är lätt att få upp.

 

 

1b.jpg

 

2b.jpg

 

3b.jpg

 

4b.jpg

Här vänder man, se det röda.

 

5b.jpg

Så nu är det, bara för er att öva och få nytta av segling i era stall också, hur man vänder en optimist tänker jag inte lära er för optimister ska förbli optimistiska, inget man ska vända på Flört 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-12-30 21:30 #1 av: Lorita

Också en film Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.