Annons:
Etikettallmänt
Läst 7660 ggr
WinterPrince
2009-08-05 22:21

Körsporten - Dressyr

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En körtävling börjar alltid med dressyr. Här visar kusken upp sitt ekipage så elegant som möjligt men syftet är också att visa att han/hon har full kontroll över sitt ekipage.

Programmet som körs bestäms utifrån klassens svårighetsgrad. De olika rörelserna samt det allmänna intryck ekipaget ger poängsätts mellan 0 - 10. Den erhållna totalpoängen dras ifrån möjliga maxpoäng och den kusk med lägst straffpoäng vinner.

28371695.jpg

Allmänt

Avsikten med dressyr är att bedöma hästarnas harmoni, eftergift, lätthet, rörelsefrihet, framåtbjudning, smidighet, rätt ställning i rörelserna samt att de har regelbundna gångarter. Dessutom bedöms kuskens ställning på kuskbocken, noggrannhet, allmänt hanterande av hästarna samt presentation av ekipaget. 

I dressyren bedöms hästarna i ett par, tandem eller fyrspann som en helhet och inte som individuella hästar 

I Lokal tävling används i Lätt B Lätt svenskt dressyrprogram nr 2. I Lätt A används Lätt svenska dressyrprogram nr 3. I Nationell tävling används för Lätt klass Svenskt dressyrprogram nr 3. I Medelsvår klass används Medelsvårt Svenskt dressyrprogram nr 3. I Elit tävling används Medelsvårt Svenskt dressyrprogram nr 3, FEI nr 3 eller FEI nr 4. Kolla noga på propositionen vilket program som används. Beskrivning av programmen hittar ni på http://www2.ridsport.se/t3.aspx?p=1411036 

I alla tävlingar måste dressyrprogrammet köras från minnet. Passagerare är ej tillåtna. Vagn skall vara försedd med sittplats bakom eller bredvid kusken. På vagn med två säten skall groom sitt på det bakre sätet.

Bandage, strykkappor eller liknande får ej användas. Bryter man mot detta får man 10 straffpoäng och efter programmets genomförande ska bandage/strykkappor tas av och hästen/hästarna kollas.

Dressyrprogrammet börjar när den tävlande kör in på dressyrbanan och slutar när den tävlande påbörjar utkörning efter den andra hälsningen. Tiden som visas på domarprotokollet är endast information för tidsschemat.

Dressyrprogrammet måste påbörjas inom 90 sekunder från det att domare givit signal, annars blir den tävlande utesluten från momentet. 

Dressyrbanan

Dressyrbanan ska befinnas på jämn och plan mark med fast underlag, gräs eller grus. Banan för dressyrprogram skall vara 40 x 80 m upp till nationell medelsvår klass. I elit medelsvår och svår klass ska banan ha måtten 40 x 100m. Fyrspann körs alltid på den större banan.

Bedömning

Domares bedömning sker individuellt. Samverkan mellan flera domare får inte förekomma sedan tävlingen har startat. 

Övergångar mellan gångarter och olika tempon skall utföras tydligt men mjukt och skall ske när hästen/hästarnas nos når den i programmet angivna punkten (bokstaven). Taktmässigheten skall bibehållas. Hästen/hästarna skall förbli på tömmen med en lätt förbindelse med kuskens hand.

I alla dressyrprogram ingår presentation. Det är en bedömning av ekipagens helhetsintryck. Bedömningen sker under tiden som dressyrprogrammet körs. I bedömningen ingår kuskens och groomens klädsel, selarnas tillpassning på hästarna samt puts, kondition och helhetsintryck av ekipaget.

Om domarordföranden finner att i dressyrmomentet deltagande häst visar tydlig hälta och att denna inte kan betraktas som en tillfällig orenhet i gången, skall domarordföranden avbryta uppvisningen och ekipaget skall lämna banan i skritt. Domarordförandens beslut kan inte överklagas. Hästen avstängs från fortsatt deltagande i tävlingen.

Olydnad och/eller istadighet under mer än 60 sekunder medför uteslutning från dressyrmomentet.

Poängberäkning

I dressyr tilldelas poäng för varje numrerad rörelse och för varje rubrik iAllmänt intryck enligt följande:

10 Utmärkt         6 Tillfredsställande       2 Dåligt
9 Mycket bra       5 Godkänt                   1 Mycket dåligt
8 Bra                 4 Otillfredsställande      0 Ej utfört
7 Ganska bra      3 Ganska dåligt

I dressyren ska kuskens och groomens kläder matcha vagn och seldon. Körförkläde, huvudbonad, handskar och piska är obligatorisk för kusken. Piskan ska vara passande för storleken på ekipaget, dvs den ska vara tillräckligt lång för att nå hästarna. Kortärmade plagg är ej tillåtna. Groomen ska även den bära huvudbonad och handskar. Om ekipaget inte motsvarar vad som angivits ovan skall poängavdrag göras för presentationen under Allmänt intryck.

Om kusken kör fel skall domarordförande ge signal och stoppa ekipaget, som sedan måste fortsätta programmet från den plats där felkörningen inträffade. Om seldon lossnar eller går sönder skall domarordförande ge signal, och en groom måste stiga av för att åtgärda detta. För felkörning eller för att en medhjälpare stiger av (av vilken orsak som helst) ges straffpoäng enligt följande:  

Första gången                 5 straffpoäng
Andra gången                  10 straffpoäng
Tredje gången                  utesluten

Om hela ekipaget kommer utanför dressyrbanan under pågående dressyrkörning utesluts ekipaget. Om endast en del av ekipaget kommer utanför dressyrbanan skall poängavdrag göras på grund av ej korrekt väg för rörelsen.

Domarnas poängsummor läggs samman och divideras med antalet domare. Extra straffpoäng som givits av domaren vid C dras av från slutsumman. Tävlande som erhåller högst slutsumma placeras först i dressyren. I en kombinerad tävling subtraheras slutsumman från det maximala poängtal som kan erhållas för programmet. Resultatet blir den tävlandes straffpoäng och anges med två decimaler.

Sammanfattning av straff i dressyrmomentet

Händelse                                                                                                   ÅtgärdTidig eller sen entré                                                           Eliminerad
Inkörning utan, tappad pisk                                               5 straffp
Kusk utan huvudbonad, förkläde, handskar                          5 straffp
Groom utan handskar, huvudbonad                                     5 straffp
Vagn utan lampor, baklampa, reflexer                                 5 straffp       (lampor gäller endast Häst i svår klass)
Felkörning                                                                        se ovan
Del av ekipage lämnar dressyrbana under en rörelse             Poängavdrag
Hela ekipaget lämnar dressyrbana                                       Eliminerad
Vältning av vagn                                                                Eliminerad
Groom som stiger av                                                          se ovan
Kusk stiger av                                                                   20 straffp
Halt häst                                                                           Diskvalificerad
Användande av bandage eller boots                                     10 straffp
Mottagande av utomstående hjälp                                        Eliminerad
Avvikelse från spårvidd                                                        Eliminerad

28371730.jpg

Källor: TR V och kuskringen.nu

Annons:
Lorita
2009-08-05 22:26
#1

Tack, för en läsvärd artikel Skrattande nu får jag bara se till att jag kommer så långt så jag kan spänna min framför vagnen Skäms så får vi träna vidare och drömma Glad

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Fourjoy
2009-08-05 22:55
#2

Måste finnas få platser som har så stora mått på sina ridbanor…. annars så låter det väldigt intressant.

Men det stod att det var bara för minst två hästar, vad gör man om man kör en? finns det dressyr för dom med?

WinterPrince
2009-08-05 23:06
#3

Givetvis gäller det även enbet.

Fourjoy
2009-08-06 11:12
#4

…puh…började undra om jag fick satsa på två med en gång….1 räcker för mig så länge….

Kul med ett nytt mål att träna mot, ridolyckan för snart 2 år sedan har satt stopp för all ridning och visning av mina små då jag inte kan springa….Gråter  men att kunna tävla i körning vore en dröm…då kan även jag göra annat än den dagliga "mark servicen" 

Det här har sporrat lite ny energi!!

Moder-Jordhen
2009-08-06 22:07
#5

Jättetack för denna artikel, den är guld värd! Jag förstår dock inte riktigt detta med poängsättningen… Orkar du/ni förklara?

I andra stycket står det "Den erhållna totalpoängen dras ifrån möjliga maxpoäng och den kusk med lägst straffpoäng vinner."

Nästan längst ner (innan tabellen med straffpoängstalen) står det:

Domarnas poängsummor läggs samman och divideras med antalet domare. Extra straffpoäng som givits av domaren vid C dras av från slutsumman. Tävlande som erhåller högst slutsumma placeras först i dressyren. I en kombinerad tävling subtraheras slutsumman från det maximala poängtal som kan erhållas för programmet. Resultatet blir den tävlandes straffpoäng och anges med två decimaler.

Motsäger inte dessa stycken varandra? I det ena stycket står det ju att den som har lägst straffpoäng vinner, i det andra att den med högst slutsumma placeras först i dressyren (vilket jag tolkar som = vinst). Vad är det som gäller?

UG
2009-08-07 00:12
#6

#5 Jo såhär: 160 poäng är maxpoäng man kan få i dressyr Lokal och Regional klass. Exempelvis programmet Svenskt lätt 2 som bedöms av en enda dommare. Flera dommare dömmer på SM-nivå.  På 16 bedömningspunkter kan du få 10:a som max=160p. Men du kanske inte får någon 10:a av dommaren, du kanske får 7:or eller någon 8:a om det är riktigt, riktigt bra. Du kanke är duktig och skrapar ihop 100 poäng och då har du fått 60 straffpoäng eftersom 100+60=160. Lägst straff vinner! Är du med?

"I en kombinerad tävling subtraheras slutsumman från det maximala poängtal som kan erhållas för programmet. Resultatet blir den tävlandes straffpoäng och anges med två decimaler."
Den här meningen tror jag åsyftar hopräknandet till totalpoängen, för att räkna ut vinnaren i alla diciplinerna. Mot slutet av tävlingsdagen utses vinnare i varje diciplin och totalvinnaren i hela tävlingen.

Annons:
Moder-Jordhen
2009-08-07 15:10
#7

# 6 Nu fattar jag! Högst antal kvarvarande poäng = lägst antal straffpoäng!

Det är inte lätt att vara nybörjare! :-)

Fourjoy
2009-08-09 14:40
#8

…vi är alla nybörjare någongång och frågar man inget får man inget veta, jag anser att det är bättre att fråga för mycket än för lite och det finns inga dumma frågor…

Upp till toppen
Annons: