Ston

Armanis M Chanell

2009-09-25 12:01 #0 av: Lorita

e.Leyeswick Dai RWD 14 u. elitstoet Fjordglimt Martina RWD 91 ue.HS Martino WSB (OS) 45117 Född 2003 04 16. Hon är brun med stjärna och nosbläs 2 vita halvstrumpor på båda bakbenen och vit över kotan på båda frambenen. Mankhöjd 147 cm. Uppfödare Randi M Andresen. Inköptes i februari månad 2005.

Vi hade varit och tittat på Randis cobbar tidigare och alltid tyckt att Chanell är fantastiskt vacker och har stor showighet, alltid alert och vaken. Eftersom Randi skulle sluta med sin avel så blev vi erbjudna att köpa henne. Vilket vi blev enormt glada över.

 Hennes stora plus är att hon har en strålande trav som vad vi hittills sett att hon nedärver. Hon är en lugn och fin mamma och inte speciellt" mammig"

Chanell är tyvärr inte inriden, hon är sutten på i skritt och trav och det var väldigt okomplicerat att sitta på henne första gången.

 Armanis M Chanell Norge.jpg

Chanell är visad på utställning som 3 månaders föl och blev då föl och unghästchampion i Örebro. Som 4 månaders föl fick hon guld och blev Reserv Junior Champion i Lerum. Som 3 åring visades hon på premiering i Hanaskede och fick 40 poäng och blev avelsvärderad G1 med avelsdiplom. Hon ställdes ut på Riksutställningen i Axvalla 2007 och fick silver. Året därpå 2008 ställdes hon ut i Nybro på riksutställningen och fick guld. 2009 ställdes hon ut i Norge på Vallermyrene Welsh show och blev Bäst in Show. Man såg på domaren Mike Daley, Vale stud att han tyckte att hon var väldigt fin, det lyste nästan något lyriskt i hans ögon när han tittade på henne.

Armanis M Chanell BIS Norge.jpg

Mike Daily ansåg att hon är av sådan kvalitet att hon kan visas på Royal Welsh Show om ett eller två år.

Sitt första föl fick hon 2007, ett hingstföl som fick heta Edition`s Mr Armageddon som visades på fölmönstring med 38 poäng och fick silver på riksutställningen samma år. Han har varit sen i sin utveckling som de flesta förstfödda kan vara, nu som 2 åring har han lagt på sig en hel del fett och muskelmassa efter en fin betessässong. Fina gångarter har han ärv efter mamma och pappa Fjordglimt Sir Thomson.RWD 17. Hopptalang är han säkerligen också, han har praktiserat sin förmåga genom att hoppa över en rasthage med träplank på 120 cm utan sats dvs. stillastående sedan forcerat över ett paddockstaket och efter denna 2 kombination ett normalt el-staket in till kompisarna igen.

Armanis M Chanell + föl.jpg

 Chanell gick tom under 2008 på grund av att hon var med på rikset 2007 när hon högbrunstade. 2009 nedkom hon med ett hingstföl, återigen efter Fjordglimt Sir Thomson RWD 17 som fick namnet Edition`s Mr Action. En riktig gangster och tyrann från först ögonblicket. Han blev stofölens fasa och stonas eviga fostrare, jag vet inte hur mycket tjuvnyp han har gett dem. Han är full av energi och upptåg hela tiden. Han har enormt fina rörelser och är mycket välutvecklad.

Han har allt en blivande hingst ska ha, det bådar gott för framtiden.

Han är utställd i Norge som 2 månaders föl och blev fölchampion, unghästchampion och bästa föl alla sektioner med poängen 10 10 9 9 10 och får komma till Norge för att delta i Årets Föl oktober 2009.

 

I år är Chanell åter betäckt med Fjordglimt Sir Thomson RWD 17.

Jag väntar med spänning på nästa föl, Edition

 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-09-25 12:07 #1 av: Izzi

Ett mycket vackert sto!

Anmäl
2009-09-26 17:24 #2 av: Lorita

Ett väldigt vackert sto kommer säkert lämna många fina avkommor. Synd bara att hon inte är inriden.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-09-26 23:24 #3 av: sanne

Hon är verkligen vacker !

ska bli så kul o höra hur det går för den lilla killen i Oktober :)

håller tummarna här i dalsjöfors.

Anmäl
2009-10-21 20:13 #4 av: Edition

#1 #2 #3 Tack!

På lördag bär det i väg till Norge med Chanell och lillkillen.

Edition`s Mr Action har vuxit betydligt och är tyvärr lite högre bak än fram, troligtvis är de fler än han som är inne i en växtfas.

Sina rörelser har han i alla fall kvar, de har inte lyckats växa bort.

Anmäl
2009-10-22 17:45 #5 av: Izzi

Lycka till!!!

Anmäl
2009-10-28 21:19 #6 av: sanne

hur har det gått i Norge ??

Anmäl
2009-10-29 17:05 #7 av: Edition

Alla fölen 23 stycken av raserna Shetlandsponny , sportponnie, A, B och D sektion welsh fick gå efter varandra i säkert en halvtimma, sedan åkte vi ut ur manegen. Därefter ropades de in en efter en. Vi var sist och där stod vi i mer än 2 timmar i iskallt regn och blev blötare och blötare, humöret var inte på topp med vetenskapen att vi var sist in.

När mörkret började komma så ropades vi in och fick ställa upp Mr Action för exteriörbedömning. därefter fick vi släppa Action och mamma Chanell lösa.

Gissa om det blev showing, 2 hästar som i princip stått på box i 2 dagar!! Svansarna upp i vädret och fullt ös.

Domarna var inga utställningsdomare utan premieringsdomare som hade avslutat bedömningarna av 3,4 och 5 årstest.

Han fick 40 poäng och placerade sig som 7:a, kritiken löd. Rastyp och prägling:8

Benställning. 7

skritt och trav 9

Samlad värdering 8  : Högrest hingstföl av god typ, goda skulder och manke, god överlinje och  välformat kors. instabila bakben, annars goda ben. Särdeles god trav.

Vi får vara nöjda, han är inne i växtfas så vi får hoppas att han stabiliserar sig.

Det var mycket trevliga hästmäniskor och vi fick ett fint bemötande, så till Norge åker vi gärna igen, men regnet kan vi vara utan.

 

Anmäl
2009-10-30 18:47 #8 av: Fourjoy

Tänk om man fick släppa lös dom en stund även här på utställningen, det gör ofta en stor skillnad att se dom röra sig fritt....utan en människa som släpar i snöret och försöker hänga med... Oskyldig

Grattis till bra resultat!!

Anmäl
2009-10-31 16:17 #9 av: Edition

# 8 Tackar!

Det skulle fungera om man visade i ridhus med läktare, då riskerar inte arrangörerna några olyckor och det är väl det som gör att vi inte får visa hästarna lösa. Tänk så smidigt det skulle vara och att det medverkar till rättvisare bedömningar gällande gångarter.

Alla är ju inte stjärnor på att visa häst, utan kanske hämmar hästens gångarter. Speciellt med tanke på 3 årspremieringar, ett resultat som hästen har med sig livet ut. 

 

 

Anmäl
2009-10-31 16:19 #10 av: Lorita

#9 när jag visar mina som knabstrupper så visas dom alltid lösa för då bedömer man galoppen också, RIKS går i ridhus och det är väl vad som finns som möjlighet att visa dom.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-10-31 16:33 #11 av: Edition

Det enda jag känner till är att de släpps lösa innan löshoppning vid 3 och 4 års tester för att bedöma galoppen.

Det är ju trevligt att det finns föreningar som klarar av att arrangera RIKS med lösa hästar!

Anmäl
2009-11-16 17:41 #12 av: citrina

Hon är verkligen vacker!

Anmäl
2009-11-18 15:39 #13 av: Elshira

#9 Men ett flertal hästar kräver ibland lite mothåll för att få fram den ordentliga traven, och det blir ju svårt om den springer lös? ;)

Anmäl
2009-11-18 18:44 #14 av: Edition

# 13  De flesta Welshar är showiga av naturen och väldigt aktiva, så jag tror nog att det räcker att ha dem på box i några timmar för att de ska kunna visa sin trav.

 Med mothåll som du säger så hjälper mäniskan till med gångarten då får du inte den lika naturlig som vid lös häst. Hästen får chansen att ta för sig på ett naturligt sätt utan påverkan av mäniskan på gott och ont - lika för alla, men störst chans för hästen att visa vad den kan.

Anmäl
2009-11-18 20:19 #15 av: Fidelina

Risken vid mothåll är väl att vikterna/belastningen omfördelas mellan vänster och höger framben på hästen, och att traven därav blir "oren", att kroppen ser sned ut.

 

/Fidelina

Sajtvärd för www.alternativfamiljen.ifokus.se

"Behandla jorden väl. Du har inte fått den av dina föräldrar utan lånat den av dina barn." (Kenyanskt ordspråk)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.