Allmänt

Engelska ridklasser.

2009-02-26 17:40 #0 av: Lorita

Ett kul och enkelt sätta att tävla med sin ponny/cob, det är hästen som är i centrum för bedömning. När man rider är utrustningen sparsam, klädseln på ryttaren är traditionellt engelsk, barn har oftast beige jodhpurs med band under foten. Lägsta klasserna är för barn från 3 år och uppåt.

Nu tänker svenska welsh och cob förbundet ta ridklasserna hit och starta upp tävlingar. Jag hoppas att intresset kommer att bli stort, då det är enkelt att komma igång och tävla sina hästar och publiken får se snabba klasser, vilket gör det mer publikfriande.

engRid1.jpg

Tävlandet, består av tre delar, ridning i grupp, ridning individuellt och bedömning av hästen förhand och det är i förstahand hästen och hästens ridbarhet som bedöms.

Ridningen startar med att man rider i grupp i skritt trav och gallopp inne på ridbanan, efter domarens anvisningar. Om man är snabbare än sin konkurrent så, så rider man om på insidan av den farmförvarande. Det gäller att visa hur vacker och flashig häst man har, imponera på domaren och få dens uppmärksamhet för att komma så bra som möjligt.

engRid2.jpg

Dom minsta som tävlar i Lead Rein, 3-9 år, ska inte galoppera, där är det även en vuxen som "leder" man fäster ett ledrep i hästens nosgrimma, som alltid är av traditionell engelsk modell. Ledaren ska inte påverka ridningen utan ska hålla i linan som en säkerhets lina. Den som leder hästen är klädd Engelskt, en kvinna i kjol och hatt + bekväma skor, män ska också vara elegant engelska. Kom ihåg det ska vara fest, lite av en teater ett skådespel för publik och dom tävlande.

engRid5.jpg
Även domaren ska var engelsk kädd, här var vi på kurs

Nästa åldersgrupp, First Ridden, de som inte fyllt 12, galopperar bara i det individuella programmet och rider utan ledare hela tiden.

engRid3.jpg

Efter grupp ridningen placerar domaren ryttarna efter den ordning domaren tycker är plasseringen just nu. Sen rider den som placerat sig först fram till domaren ställer upp sig och domaren bedömer utrustningen på ekipaget. För att sedan rida det individuella programmet.

engRid8.jpg

 

Det individuella programmet, är kort och enkelt, skritt, trav, galopp även ökad galopp med mycket ökning för att visa att bromsen funkar, ryggning och därefter halt på lång tygel och hälsning. Det är alltså inga svårare rörelser som ingår i programmet, ett par minuter tar det, lätt och enkelt att förstå och komma igång. Programmet ska skickas med vid varje proportion, så att inga oklarheter om ridvägar ska föreligga.

EngRid4.jpg

Under tiden så visas hästen förhand för en annan domare och det kan även ingå provridning av hästen, det är ju hästens ridbarhet som ska bedömas. Alla ekipage får/bör ha en hästskötare som hjälper till vid sadling, denna ska också vara traditionellt klädd och medverkar till hela den samlade bilden av tävlingen/skådespelet.

EngRid9.jpg

Godkänd hjälm ska bäras och handskar, bör bäras och sporrar får man inte ha men däremot ett spö max hoppspö. Smycken bör man inte bära mer om regler och klasser finns att läsa här

När samtliga moment är genomförda så sammanställs domarnas plasseringar och en vinnare utses, det är lika viktigt med att visa hästen och som att rida den vilket ibland kan ge lite förvånande passeringar, när det är dags för prisutdelning.

engRid6.jpg

Jag hoppas många kommer att ställa upp och tävla när tillfälle bjuds och jag hoppas också på att man kan locka publik, då det är enkel och snabbt att titta på.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-02-26 17:49 #1 av: HAPE

Ska man hitta på det individuella programmet själv? Hur är det med utrustning - till exempel vilka bett som är tillåtna?

Skulle vara kul om det blev lite fler ridklasser än det varit tidigare Glad

Anmäl
2009-02-26 17:54 #2 av: Lorita

Programet är förbestämt och skickas ut  till dom som ska tävla, vanligt bett , kandar eller pelham, ska det vara (inte bettlöst)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-03-16 10:43 #3 av: [Hallonqvist]

Vilken trevlig artikel! Tack för alla bilder också! Kul att "se" kursen i live-format fast man inte själv var med. Jag har mycket läsning att ta igen har jag märkt och började glatt med Burhultsbilder Skrattande

Anmäl
2009-03-16 23:36 #4 av: MalinB

Vad är det för ålder som gäller för ponnyn? Hittar bara om ryttarnas ålder.

Anmäl
2009-03-17 00:24 #5 av: WinterPrince

Om jag inte minns fel så var du tvugna att vara minst 5 år.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-03-17 06:52 #6 av: Lorita

Det missade jag 4 år eller äldre ska ponnyn vara

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-03-17 08:10 #7 av: MalinB

Vad bra med fyra år!

Skulle ju bli en jättebra introduktion till den framtida tävlingsridningen. Om jag har kvar min kille när han blir fyra så ska vi absolut prova på innan allt drar igång med ungponnychampionat osv!

Anmäl
2009-03-17 10:47 #8 av: [Hallonqvist]

Jag slår absolut ett slag för engelska ridklasser! Det är så oerhört nyttigt att för både ponny och ryttare kanske få göra tävlingsdebut och inte vara ensam i ringen. Hur ofta har man inte sett en nervös liten ryttare inne på banan med en ponny som springer omkring med näsan i vädret och skriker efter kompisarna.
Här tävlar man allihopa tillsammans inne i ringen. Mycket mer avslappnat för både häst och ryttare!

Anmäl
2009-03-20 13:17 #9 av: HAPE

Ny fråga: Får man använda rösthjälper? Jag har nämligen en tendens att göra det en hel del :)

Jag antar att man inte får rida med shortchaps utan att man ska ha stövlar eller jodphurs med ridskor till.

Anmäl
2009-07-25 19:04 #10 av: Lorita

Puttar Oskyldig

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-07-25 19:24 #11 av: Arhults

Det här är jättebra! Kan man ha sharbrak eller måste man ha vojlock? Kan man rida i remont grimma eller ska det vara engelsk nosgrimma? Får man ha remmen runt munnen?

Anmäl
2009-07-25 20:02 #12 av: Fourjoy

..inget proffs på ridklasser men schabrak är tabu, en enkel vojlock i diskret färg.. vet att en del engelsmän rider utan vojlock.... sen är det väl som det står i tråd ovan, vanligt bett, pelham eller kandar... vanlig engelsk nosgrimma....har inte sett att någon använt en annan nosgrimma än engelsk.

Anmäl
2009-07-25 20:05 #13 av: Lorita

Vojlock ska man ha det är hästen man visar, nos grimma mins jag inte vad som var sagt, jag skulle välja engelsk utan snok......jo jag tror det var så för vi pratade om flärpen som blir om man inte har snoken och inga sporrar om jag inte mins helt fel.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-07-25 22:21 #14 av: Elshira

Vet att Heniarth Mr Milligan reds på Achenträns på Axevalla travbana Riksen 07. Har för mig att den är tillåten, men mexicansk nosgrimma/pullar grimma är ej tillåtet.

Anmäl
2009-07-25 22:52 #15 av: Pagn

#14

Stort etikettsbrott, och en renlärig engelsk domare skulle genast slå ned på om en ponnyn har achengrimma.

Engelska ridklasser är för barnen i england en utmärkt början på en ryttarkarriär. Du lär dig att rida vårdat, se till att ponnyn visas från sin absolut bästa sida, samt lär dig att ta hand om din utrustning. Toppenide att det införs i sverige.

Anmäl
2009-07-26 00:48 #16 av: kazper

Angående RIKS i år så står det att man även skall visa ponny/häst för hand,

men vid förra årets RIKS i Nybro var det ingen som fick visa sin ponny/häst för hand under ridklasserna.

Hur vet man vad som gäller?

Anmäl
2009-07-26 01:51 #17 av: mariajalrup

Vår fyraåring visades i ridklass nyligen och inte heller där var det ngn visning för hand, vilket jag hade förväntat mig. Jag hade också för mig att det stod visning vid hand. Nu spelade det inte oss ngn stor roll men det an ju vara bra att få veta vad som gäller eller om det kanske är olika från gång till gång.

 

Kul var det i vilket fall, och en jättebra träning för en ung häst.

Anmäl
2009-07-26 13:02 #18 av: Arhults

Men gäller samma bestsling när man rider WPB (140)och ryttaren är 14 år som vid de små raserna. Nu har ju vi en ganska stor hingst ska det vara samma som en liten WM?

 

Anmäl
2009-07-27 01:44 #19 av: mariajalrup

Är det inte en högre åldergräns på ryttaren när det gäller en hingst av den storleken?

Anmäl
2009-07-27 10:38 #20 av: Arhults

Man måste vara 14 år för att rida hingst i Engelska ridklasser, eller om det endast  var i Holland man skulle vara 14 år för att rida hingst???

Anmäl
2009-07-27 12:58 #21 av: MalinB

På SWF's hemsida finns en riktigt bra sammanställning över vad som gäller i de olika klasserna vad gäller ryttares ålder osv. Sedan hur detta stämmer gentemot internationella reglemntet låter jag vara osagt.

Anmäl
2011-09-21 20:12 #22 av: TildiZz

Åhhh... Det är ju på Burhults där jag red så sent som idag <3 Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.